Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een vorm van yoga die aangepast is aan de zwangere vrouw en het is een volledige voorbereiding op de bevalling met aandacht voor de zwangerschap. De oefeningen en ademtechnieken leiden tot het ervaren van gevoelens van overgave, vertrouwen en kracht. Hierdoor ontstaat zelfvertrouwen om je over te geven aan de bevalling en dat is één van de belangrijkste pijlers tijdens de bevalling.

 

Tijdens de lessen leer je ontspannen door je adem te verbinden met de oefeningen. Je leert het opvangen van ontsluitings- en persweeën door gericht gebruik te maken van je adem. Daarnaast maken de oefeningen je lichaam soepel en sterk. Verder worden de baarhoudingen, massage, partneroefeningen en de kraambedles behandeld.

 

Elke vierde, soms vijfde, les is een partnerles. Je partner kan hier aan deelnemen en hij leert praktische handgrepen en massagetechnieken waarmee hij je tijdens de zwangerschap en de bevalling kan ondersteunen. Hiermee krijgt je partner een duidelijke taak tijdens de bevalling.

 

Het heeft de voorkeur vanaf twaalf weken zwangerschap te starten met de zwangerschapsyoga en te blijven tot de bevalling. De ervaring leert dat er dan voldoende tijd is om het richten van de adem eigen te maken. Het richten van de adem is nodig om de ontsluitings- en persweeën op te vangen. Later instromen is mogelijk. De zwangerschapsyoga gaat het hele jaar, behalve de gebruikelijke vakanties, door.